Táto nová štúdia s 24 000 účastníkmi zdôrazňuje dôležitosť konzumácie húb ako prostriedku na zníženie depresie.
Ľudia, ktorí jedia huby, môžu mať podľa novej štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Journal of Affective Disorders nižšie riziko depresie . Pre štúdiu použili výskumníci z Penn State University údaje o strave (konkrétne na posúdenie frekvencie príjmu húb) a duševnom zdraví zozbierané od viac ako 24 000 dospelých Američanov.
Pretože huby obsahujú množstvo bioaktívnych zlúčenín, ktoré môžu byť spojené so znížením úzkosti, vrátane B12, nervového rastového faktora, antioxidantov a protizápalových látok, vedci predpokladali, že konzumácia húb je spojená s nižším rizikom depresie.
„Huby sú najvyšším potravinovým zdrojom aminokyseliny ergotioneínu – protizápalovej látky, ktorú si ľudia nedokážu syntetizovať,“uviedol vo vyhlásení vedúci výskumu Djibril Ba . “Mať vysoké hladiny tohto môže znížiť riziko oxidačného stresu, čo by mohlo tiež znížiť príznaky depresie.”
Nahradiť mäso hubami na zníženie depresie?
Výskumný tím vykonal sekundárnu analýzu, aby zistil, či by sa riziko depresie dalo znížiť tým, že by sa porcia červeného alebo spracovaného mäsa každý deň nahradila porciou húb. Zistenia však ukazujú, že táto substitúcia nebola spojená s nižším rizikom depresie.
Pred týmto výskumom bolo vykonaných niekoľko štúdií, ktoré skúmali súvislosť medzi konzumáciou húb a depresiou, a väčšina štúdií, ktoré boli uskutočnené, boli klinické štúdie s menej ako 100 účastníkmi. Vedci uviedli, že táto štúdia poukazuje na potenciálny klinický význam konzumácie húb a na verejné zdravie ako prostriedku na zníženie depresie a prevenciu iných chorôb.
Súvislosť medzi stravou a duševným zdravím
Zatiaľ čo táto štúdia sa špecificky zamerala na huby, množstvo ďalších lekárskych štúdií skúmalo vzťah medzi duševným zdravím a stravou. Jedna štúdia vykonaná v roku 2012 zistila, že prechod na vegetariánsku stravu môže skutočne zlepšiť náladu. Z 39 účastníkov výskumníci zistili, že všežravci zaznamenali viac negatívnych nálad – ako je úzkosť, stres a depresia – ako vegetariáni, pravdepodobne kvôli vyššiemu obsahu kyseliny arachidónovej v mäse, čo je zložka, o ktorej sa zistilo, že spôsobuje zmeny v mozgu.
Ďalšia štúdia navyše zistila, že častá konzumácia rýchleho občerstvenia a spracovaných sladkostí môže zvýšiť riziko depresie. Z takmer 9 000 účastníkov výskumníci zistili, že subjekty, ktoré jedli najviac rýchleho občerstvenia (ako sú hamburgery a pizza) a pečiva (šišky, croissanty a iné pečivo), mali o 51 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku depresie.
NÁŠ TIP:
Či už ide o depresie,alebo iné choroby, prínos zdravej stravy vrátane húb je neodškriepiteľný.
Ak si chcete vyskúšať pestovať vlastné huby, vyberte si z našej ponuky: