Prečo existuje vegánska cukrová vata, veď každá cukrova je vegánska? Je to však OMYL.

Je cukor vlastne vegánsky? Odpoveďou je filtrácia pomocou kostného uhlia  – vyrába sa z kostí hovädzieho dobytka, špinavé tajomstvo priemyslu.

NIE JE CUKOR AKO CUKOR

Pre mnohých je to šokujúci fakt: nie všetky cukry na polici supermarketov sú vhodné pre vegánov. Povedzte, čo? Nie je cukor z cukrovej trstiny? A nie je to určite rastlina? Áno, ale hoci cukor neobsahuje živočíšne produkty, proces používaný na výrobu rafinovaných cukrov môže zahŕňať kostné uhlie – kosti kráv – vďaka čomu je konečný produkt nevhodný pre vegánov, ktorí sa vyhýbajú všetkým potravinám a nepotravinovým produktom, ktoré zahŕňajú zvieratá, týranie a vykorisťovanie zvierat. 

V tomto momente sa možno pýtate, prečo spoločnosti vôbec potrebujú používať kostné uhlie? A cukor vo vašej špajzi je vegánsky? Ak nie, kde nájdete cukor vhodný pre vegánov? Sme tu, aby sme odpovedali na všetky vaše otázky.

PREČO SA POUŽÍVA KOSTNÉ UHLIE

Kostné uhlie, všeobecne známe ako „prírodný uhlík“, je produkt vyrobený z kostí dobytka z Afganistanu, Argentíny, Indie a Pakistanu. Kravské kosti sa potom obchodujú a predávajú sa ako kostné uhlie do cukrovarov po celom svete na spracovanie cukru. 

Výrobcovia cukru používajú kostný uhlík pri spracovaní a rafinácii cukru, pretože pôsobí ako odfarbovací filter pre cukrovú trstinu, aby sa dosiahol požadovaný biely cukor. 

To znamená, že mnohé produkty na trhu, ktoré obsahujú tento typ cukru – od kozmetiky až po potraviny – nemusia byť vhodné pre vegánov.

Je ťažké zistiť, koľko kostného uhlia sa používa v cukrovarníckom priemysle, pretože vyžaduje, aby spoločnosti dobrovoľne zverejňovali informácie. Ale podľa neziskovej organizácie Vegetarian Resource Group so sídlom v Marylande, ktorá zhromaždila spätnú väzbu od predstaviteľov cukrovarníckeho priemyslu, je potrebných okolo 7 800 kráv na jeden komerčný cukrový filter.

NEVEGÁNSKE CUKRY

  • RAFINOVANÉ – rafinované cukry vyrobené z cukrovej trstiny vyžadujú na dosiahnutie jasne bielej farby kostný uhlík, väčšina rafinovaných cukrov je pre vegánov nevhodná
  • NIEKTORÉ DRUHY HNEDÉHO CUKRU –  zahŕňajú aj použitie kostného uhlia, napríklad tie, ktoré sa vyrábajú pridaním melasy do rafinovaného trstinového cukru, aby sa dosiahla hnedá farba
  • PRÁŠKOVÝ CUKOR je ďalší nevegánsky produkt, pretože sa vyrába zmiešaním kukuričného škrobu s rafinovaným trstinovým cukrom

VEGÁNSKY RAFINOVANÝ CUKOR EXISTUJE

Niektoré značky teraz vyrábajú biely rafinovaný trstinový cukor bez kostného uhlia a namiesto toho používajú granulovaný uhlík alebo systém iónovej výmeny. Väčšina z týchto značiek uvádza, že neobsahujú kostné uhlie alebo sú certifikované ako vegánske.

Ďalšou možnosťou je použiť rafinovaný repkový cukor. Výroba repkového cukru nikdy nezahŕňa použitie kostného uhlia, pretože šťava z cukrovej repy sa v porovnaní s trstinovou šťavou oveľa ľahšie rafinuje a spracováva, čo z nej robí možnosť vhodnú pre vegánov.

ČO TAK VYSKÚŠAŤ INÉ DRUHY CUKRU ?

  • surový cukor je zvyčajne vhodný pre vegánov
  • cukor demerara – vynecháva proces filtrácie 
  • cukor muscovado – vynecháva proces filtrácie 

Ďalšou možnosťou je vyhnúť sa všetkým rafinovaným cukrom a využiť  nerafinované cukry:

  • kokosový cukor
  • ovocný cukor 
  • datľový cukor

Existujú aj nerafinované sladidlá, ktoré sú vhodné pre vegánov, ako napríklad:

  • javorový sirup
  • agávový nektár
  • nesírená melasa 
  • sirup z hnedej ryže

POZNÁMKA NA ZÁVER:

Napríklad med sa z mnohých dôvodov nepovažuje za vhodný pre vegánov!

Naša cukrová vata je VEGÁNSKA tak si ju s kľudným svedomím môže dať každý.

Zdieľajte tento web

Recommended Posts