Vegánstvo a životné prostredie: Koľkým CO2 ,,prispieva“ chov dobytka a aký má dopad rastlinná strava?

CO2 (oxid uhličitý), ktorý nám v ovzduší prispieva k tvorbe skleníkových plynov, majú pre životné prostredie priam fatálne následky. Nečudo, že zovšadiaľ počujeme o klimatických zmenách ako: globálne otepľovanie, topenie ľadovcov, zvýšenie hladiny oceánov, siahodlhé požiare či zemetrasenia. Zodpovední za tieto zmeny sme hlavne my ľudia nadmernou produkciou všetkého možného. Nadnárodné firmy viac produkujú, autá sa viac vyrábajú, obrovské vyhliadkové lode viac brázdia oceány.

Ako je to s produkciou mäsových výrobkov?

Najväčším problémom pre ovzdušie sú prežúvavce a hovädzí dobytok, ktoré emitujú metánový plyn – skleníkový plyn, ktorý má na klímu omnoho silnejší vplyv ako samotný CO2. Podľa Michaela Bilharza z Federálnej agentúry pre životné prostredie (UBA) nestačí, ak znížime produkciu mäsa, pokiaľ dopyt po mliečnych výrobkoch zostane. Aj to je jeden z najväčších dôvodov, prečo sa ľudia žijúci čisto na vegánskej strave vybrali touto cestou.

Čo prinesie obmedzenie konzumácie mäsových výrobkov?

Výroba jedného kilogramu hovädzieho mäsa spôsobuje v priemere viac ako 15 kilogramov emisií skleníkových plynov, podľa UBA je ovocie alebo zelenina menej ako jeden kilogram. Kto konzumuje menej mäsa, šetrí najskôr emisie. Pestovanie krmiva pre zvieratá – napríklad sójových bôbov v Južnej Amerike – si okrem toho vyžaduje veľa priestoru, na ktorý sa čiastočne obmedzuje hodnotný dažďový prales. Svetové dažďové pralesy stabilizujú našu klímu ako obrovské zásoby CO2.

zdroj: https://unsplash.com/@meguminachev
zdroj: https://unsplash.com/@meguminachev

Mliečne výrobky taktiež spôsobujú vysoké emisie skleníkových plynov

Nestačí však jesť menej mäsa. Celkovo je rozhodujúce zníženie produkcie zvierat, vysvetľuje Michael Bilharz z UBA. Pretože mliečne výrobky, najmä maslo alebo syr, spôsobujú v dôsledku chovu hovädzieho dobytka vysoké emisie skleníkových plynov. Podľa správy o životnom prostredí Federálnej rady expertov pre životné prostredie za rok 2012 predstavuje výroba jedného kilogramu masla v konvenčných chovoch zvierat vzniká 23,7 kilogramov emisií a na jeden kilogram syra to robí 8,5 kg skleníkových plynov.

„Nahradenie mäsa syrom alebo smotanou nerobí nič pre klímu.“

Michael Bilharz

Čo sa stane, ak vynechám mäso jeden krát v týždni?

Zmena je prijateľná, no nie je postačujúca. Keby sa človek vzdal hamburgeru so 100 gramovým mäsom (2,11 kg skleníkových plynov) a namiesto toho by jedol špagety s paradajkovou omáčkou (0,63 kg), ušetrilo by sa 1,48 kg emisií, konštatuje Tanja Drägerová z organizácie na ochranu životného prostredia.

Keby ste namiesto mäsovej pochúťky dali na stôl špagety raz za týždeň, ušetrili by ste ročne takmer 77 kilogramov skleníkových plynov na osobu. Pre porovnanie: Podľa UBA je stopa CO2 na obyvateľa za jeden rok 11,6 t. Podľa odborníkov by celková spotreba mäsa musela drasticky klesnúť, aby sa dosiahli cieľové ciele v oblasti klímy.

zdroj: https://unsplash.com/@callumshaw
zdroj: https://unsplash.com/@callumshaw

Mali by aj deti jesť menej mäsa?

Iba za určitých podmienok. Pretože výživové potreby detí a adolescentov je možné pokryť „vyváženou stravou založenou predovšetkým na rastlinách“, uvádza nemecká spoločnosť pre detské a adolescentné lekárstvo.

Riziko podvýživy je však väčšie u adolescentov ako u dospelých kvôli vyšším nutričným požiadavkám. Preto je potrebné venovať osobitnú pozornosť primeranému prísunu živín. Celkovo možno povedať, že vegetariánska strava v detstve si vyžaduje vysokú úroveň informácií od rodičov a dospievajúcich.

Preto, ak chcete deti priviesť čisto na vegánsku stravu, mali by ste si poriadne preštudovať, ktoré výživové potraviny obsahujú vitamíny, ktoré sú obsiahnuté v mäse. Treba začať od úplne malého dieťaťa, pretože ak sa pre vegánstvo rozhodnete, bude pre deti táto zmena veľmi ťažká.

Na povzbudenie pri prechode na vegánstvo však treba dodať, že ak to bez mäsa a mliečnych výrobkov z náboženského presvedčenia hravo zvládajú aj v iných krajinách na masy, potom to pre vás nebude také tragické. Prvé týždne to vydržíte, neskôr sa vám váš od toxínov prečistený organizmus poďakuje a vy sa budete cítiť lepšie, ako kedykoľvek predtým.

Nechcete sa úplne vzdať mäsa

Takáto životná zmena je pre mnohých ťažšia, ako sa dá predpokladať. Všetci vegáni si uvedomujú jednu veľmi podstatnú vec: nie všetci skončia, alebo aspoň obmedzia spotrebu mäsových a mliečnych výrobkov. Mnohí sa o to ani nepokúšajú, pokiaľ sa ich konzumáciou neobjavia prvé zdravotné komplikácie.

Ďalšia štúdia pre výskum životného prostredia prišla nato, že úplné vzdanie sa mäsových a mliečnych produktov nebolo len zmena pre jednotlivca. Poukazujú hlavne na fakt, že každý rok sa vyhodí 117 kilogramov potravín na obyvateľa – z toho 45 percent doma. Preto tí, ktorí by novú životnú cestu odskúšali, by tak ušetrili nielen životné prostredie, ale i svoje peňaženky.

zdroj: https://unsplash.com/@sheri_silver
zdroj: https://unsplash.com/@sheri_silver

Často kladené otázky na odborníkov pri prechode na vegánsku stravu

Otázka: Je vegánstvo prospešné pre zdravie?

Odpoveď: Všetci tí, ktorí si vegánstvo vyskúšali na vlastnej koži, ale i tí, ktorí vegánstvo študovali či skúmali, sa cítia zdravšie a energickejšie. Lekári to však nikdy nepotvrdili, no ani nevyvrátili. Isté je však jedno: Môžete žiť so živočíšnymi produktami, ale i bez nich. Môžete žiť zdravo – ale i nezdravo. Je to na každom jednom z nás, ako sa postavíme k vlastnému zdraviu a prírode. Väčšina vegetariánov sa zaujíma o zvieratá a životné prostredie.

Otázka: Prečo je mäso zlé pre životné prostredie?

Odpoveď: Ak budeme jesť viac ovocia a zeleniny a menej mäsa, bude to priamo chrániť životné prostredie a klímu. Chov hovädzieho dobytka obzvlášť poškodzuje klímu. Kravy emitujú veľké množstvo metánu, ktorý vzniká pri trávení krmiva. Príliš veľa mäsa tiež škodí zdraviu.

Otázka: Čo je zdravšie, vegánska alebo vegetariánska strava?

Odpoveď: Vegánska strava, ktorá neobsahuje živočíšne produkty, je ešte zdravšia ako vegetariánska strava. Vegánstvo neobsahuje cholesterol a ešte menej tukov, nasýtených tukov a kalórií ako vegetariánska strava, pretože neobsahuje mliečne výrobky a vajcia a toxické zvyšky v živočíšnych výrobkov.

Otázka: Čo by som mal jesť, ak nechcem jesť mäso?

Odpoveď: Ovo vegetariáni nejedia mäso, ryby, nepijú mlieko, ale jedia vajcia. Lakto vegetariáni sa vzdali mäsa, rýb, vajec, jedia ale mliečne výrobky. Vegetariáni Pesco sa zaobídu bez mäsa, no jedia ryby. Vegáni sa vzdávajú všetkých potravín, ktoré pochádzajú od zvierat.

Otázka: Čo poškodzuje životné prostredie?

Odpoveď: Existuje veľa príčin environmentálnych problémov. Uvádzame dôležité dôvody znečistenia životného prostredia, ničenia a následkov. Priemyselná výroba spôsobuje znečistenie vody, pôdy a vzduchu. Pri výrobe sa používajú suroviny a energia a vzniká odpad.

Otázka: Koľko litrov vody sa spotrebuje na jeden kilogram mäsa?

Odpoveď: na jeden kilogram hovädzieho mäsa sa spotrebuje viac ako 16.000 litrov vody. Zohľadňuje sa to aj na skrytej spotrebe vody na prvý pohľad: pri produkcii hovädzieho mäsa sa musí brať do úvahy nielen pitná voda pre zvieratá, ale aj prirodzené zrážky a zavlažovanie polí a lúk, ktoré poskytujú krmivo pre zvieratá. Na porovnanie: pre jeden kilogram zemiakov sa spotrebuje okolo 130 litrov vody.

V konečnom dôsledku si musí každý spraviť svoj vlastný obraz o probléme, ktorý je stále viac a viac diskutovaný. Zmenou životného štýlu nielenže urobíme dobre samým sebe, ale ušetríme i našu matku zem, ktorej sa nevieme dostatočne odvďačiť. Porozmýšľajte nad touto myšlienkou a nenechajte vaše zdravie na pospas osudu. Želáme Vám veľa síl, ak ste sa už rozhodli pre zdravší a šťastnejší životný štýl – pre Vegánstvo.

Zdroj: weather.com

Zdieľajte tento web

Recommended Posts