UHLÍKOVÁ STOPA VEGÁNSKEHO MASA JE 130x NIŽŠIA AKO V PRÍPADE HOVADZIEHO MASA

Nová analýza ukazuje, že 130 hamburgerov vyrobených z tohto populárneho mäsa má rovnakú uhlíkovú stopu ako iba jeden hovädzí hamburger. Výrobcovia alternatív mäsa a mliečnych produktov očakávajú, že tieto fakty prinútia ľudí dobre si premyslieť čo budú jesť a čo to spôsobí.

Odporúčanie je vybrať si seitan namiesto hovädzieho, jahňacieho, kuracieho mäsa alebo syru. Seitan je zdravší a má menšiu uhlíkovú stopu. Presvedčte sa sami pri prezretí výsledkov prieskumu.

ČO JE VLASTNE SEITAN

Seitan je produktom spracovania  pšeničného lepku (hlavný proteín, ktorý sa nachádza v pšenici). Vyrába sa tak, že pšeničný lepok sa umyje a vytvára vláknité cesto, ktoré slúži ako náhrada mäsa. Pružné cesto absorbuje marinády a môže sa krájať a pripraviť na rôzne spôsoby.

Seitan môžete:

  • variť
  • grilovať
  • restovať
  • údiť
  • piecť v rúre

SVETOVÝ DEŇ SEITANU

Zatiaľ čo čínske kultúry konzumovali pšeničný lepok po celé storočia, pojem „seitan“ ako prvý vytvoril v roku 1961 v Japonsku George Ohsawa, zakladateľ makrobiotickej stravy, ktorý v 60. rokoch priniesol na Západ všestranné vegánske mäso. Svetový deň Seitanu sa bude oslavovať na počesť vegánskeho mäsa šetrného k životnému prostrediu 18. októbra 2021 – v deň narodenia Ohsawy. 

Bill Gates: Zdravé národy musia obetovať hovädzie mäso pre záchranu planéty

UDRŽATEĽNOSŤ SEITANU V ČÍSLACH

Podľa analýzy, ktorú zverejnila londýnska firma Thrust Carbon zameraná na udržateľnosť, má Seitan – alternatíva vegánskeho mäsa – uhlíkovú stopu, ktorá je 130-krát nižšia ako v prípade hovädzieho mäsa. 

Analýza zostavená v mene popredného britského producenta seitanu LoveSeitan ukazuje, že zatiaľ čo 100 kilogramov seitanu produkuje 46,6 kilogramov ekvivalentu oxidu uhličitého (CO2e), rovnaké množstvo hovädzieho mäsa produkuje 6 000 kilogramov CO2e. 

„Táto analýza poskytuje vynikajúci príklad toho, prečo je seitan oveľa lepší pre životné prostredie ako živočíšne produkty. Náš seitan má vyšší obsah bielkovín, nižší obsah tuku a je 130-krát udržateľnejší ako hovädzie mäso, “uviedol Steve Swindon, spoluzakladateľ spoločnosti LoveSeitan.

Okrem hovädzieho mäsa sa analýza zamerala aj na ďalšie mäsové výrobky, aby sa zistilo, že 100 kilogramov jahňacieho a kuracieho mäsa vyprodukovalo 2 400 kilogramov a 600 kilogramov emisií CO2e. 

AKO SÚ NA TOM MLIEČNE PRODUKTY  A INÉ VEGÁNSKE PRODUKTY 

Aj keď sa uhlíková stopa syra často ignoruje, táto analýza tiež zistila, že 100 kilogramov mliečneho výrobku viedlo k 2 100 kilogramom emisií CO2e. 

Okrem seitanu malo tofu tiež relatívne nízku stopu, pričom 100 kilogramov sójového produktu prispievalo k emisiám CO2e 300 kilogramov.

Pokiaľ ide napríklad o známy Beyond Burger, analýza životného cyklu (LCA) uskutočnená univerzitou v Michigane porovnala vplyv rastlinného hamburgeru na životné prostredie s hovädzím hamburgerom s hmotnosťou štvrť kilogramu a zistila, že Beyond Burger použil o 99 percent menej vody, 93 percent menej pôdy a 43 percent menej energie a zároveň emituje o 90 percent menej skleníkových plynov ako jej náprotivok pochádzajúci zo zvierat.

REAKCIA NA ZISTENÉ FAKTY

Vzhľadom na menšie uhlíkové stopy alternatív vegánskeho mäsa sa vzdelávacie inštitúcie z celého sveta zbavujú hovädzieho mäsa, aby zachránili planétu.

Medzi tieto školy patria hlavne:  London School of Economics and Political Science , University of Cambridge, University of East Anglia, Goldsmiths of the University of Portugal a Portugal’s Univerzita v Coimbre.

Tieto informácie sú ďalšou cestou ako ukázať ľudstvu, ktorým smerom by sa malo uberať.

Foto: Unsplash

Zdieľajte tento web

Mohlo by sa Vám páčiť