Lupina – strukovina, ktorej chuti podľahnete

Pri vegánskom alebo vegetariánskom stravovaní je dôležité, aby telo dostalo prísun všetkých potrebných živín. Strava preto musí byť pestrá a zároveň dobre nutrične vyvážená. S málo známou strukovinou – lupinou dokážete v kuchyni spraviť doslova zázraky. Pripraviť sa dá na tisíc rôznych spôsobov, je veľmi chutná, bohatá na bielkoviny, vlákninu a aminokyselinu lyzín. Neobsahuje laktózu, cholesterol ani lepok, preto je vhodná aj pre celiatikov.

V našich končinách je pomerne neznáma. Lupina alebo staršie lupína alebo ešte staršie (alebo ľudovo) vlčí bôb (lat. Lupinus) je rod rastlín z čeľade bôbovité. V Portugalsku, Brazílii a Taliansku je veľmi obľúbená, podáva sa tam v rôznych baroch ako zdravý snack. Pozor na ňu by si mali dať ľudia trpiaci alergiou na arašidy. Lupina je známa hlavne ako okrasná rastlina, jej odrody rastúce voľne v prírode sú jedovaté. Jedlé sú plody vyšľachtených odrôd lupiny bielej a žltej.

Lupinu rozmixovanú na prášok môžete pridať do múky, vďaka nej ostane pečivo dlhšie čerstvé a šťavnaté. Zo semien lupiny sa vyrába osviežujúci nápoj, chuťovo veľmi podobný káve, len bez obsahu kofeínu. Využijete ju pri príprave slaných aj sladkých pokrmov. Je výbornou náhradou mäsa, pripravíte z nej fašírky, bolognese omáčku, lasagne, ale aj chrumkavé rezne. Zahustí rôzne druhy polievok, šalátov, môžete ju pridať do müsli. Vyčarujete z nej aj sladké palacinky alebo lahodnú čokoládovú penu.

Lupina sa pripravuje ako klasické strukoviny. Pred varením je potrebné ju najlepšie deň vopred namočiť do studenej vody, následne túto vodu zliať, potom znova zaliať čistou vodou, tak aby siahala približne 3 až 5 cm nad strukoviny. Varíme do úplého zmäknutia.

Vyskúšajte návšteve pripraviť zdravý snack z lupiny. Potrebovať budete 100 g lupiny, soľ, mletú sladkú červenú papriku a olivový olej. Lupinu deň vopred namočte, vodu zlejte, zalejte čistou vodou a dajte variť do polomäkka. Následne lupinu vysypte na plech, polejte olivovým olejom, poprášte soľou a sladkou červenou parpikou a zapekajte asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180⁰.

Zdieľajte tento web

Recommended Posts