Vegánstvo a alhohol: Ide to dokopy?

V prvom rade, alkohol nie je zdravý. AK môžete nepite ho vôbecJ Ale ak už musíte, tak poďme nato. Zrejme táto otázka zamestnáva mnohých – vegánov i nevegánov. Dobrá správa je, teda pre tých, ktorí alkohol pijú, že veľké množstvo alkoholu je vegan friendly. Najistejšia voľba je číri alkohol nad 52%, napríklad pálenky, vodka, biely rum atď. Víno, pivo, či tmavé alkoholy už môžu pri procese výroby používať živočíšne produkty, takže si dávajte dobrý pozor!

Pravdou je, že striktní vegáni, ktorí to s ich poslaním myslia vážne, sa zaoberajú životným prostredím každý deň. Ako sme už viackrát napísali, vegánstvo je životný štýl  – poslanie,kedy človek milujúci našu planétu a zvieratá nechce a ani nemieni podporovať znečisťovanie matky zeme a podporovať prudký nárast chovu a porážok úžitkových zvierat.

Vegáni alkohol pijú

Ale pozerajú, akýže to alkohol pijú? Rozšíreným problémom obrovského dopytu je produkcia. Tá tlačí čoraz viac na obrovské kvantá pre stále sa množiacu a rozrastajúcu populáciu. Je nás veľa, automaticky tak výrobcovia musia aj viac produkovať.

S hlavným problémom, s ktorým sa vegáni potýkajú, sú tu látky ako želatína alebo albumín zo slepačieho vajca – s tými sa následne nápoj vyčíri. Ďalším sú farebné a aromatické látky, ktoré sú všetko možné, len nie vegánske. Živočíšne výrobky sa často používajú, najmä pokiaľ ide o filtráciu alebo pridávanie farieb a príchutí.

Väčšina alkoholických nápojov pozostáva zo základných zložiek, ktoré sa dajú ľahko kombinovať s vegánskym životným štýlom. Víno sa podľa zákonu o čistote vyrába z hrozna, na varenie piva sa môže používať iba chmeľ, slad, droždie a voda, no a liehoviny sa vyrábajú hlavne z ovocia, bobúľ alebo zŕn. V žiadnom prípade však nie sú všetky alkoholické nápoje vegánske.

Nálepky s kazeínom na fľašiach

Kazeín je proteínová zmes vyrobená z mlieka. Nielenže je nezdravá, no opäť máme čo dočinenia so živočíšnymi produktami. Vegánske fľaše používajú ako lepidlo za náhradu kazeínu prírodný škrob. Každá vegánska fľaša má aj označenie. Nie len obsah má byť vegánsky, výrobcovia majú myšlienku čistejšej planéty vziať od základov a výrobu produkovať komplexnejšie.

Filtrácia alkoholických nápojov

Na filtráciu (jemné čistenie a čistenie) „normálneho“ alkoholu sa často používajú želatína, kazeín, rybie bubliny alebo klasické vaječné bielky. To však nie je jediný výrobný proces na svete, ktorý existuje. Veganský alkohol sa vyrába bez akejkoľvek filtrácie alebo sa používajú vegánske metódy ako napríklad:

  • ílové minerály
  • rastlinné látky
  • hrachové proteíny

Ďalšou možnosťou je sedimentácia. Produkt sa nechá stáť, kým sa všetka suspendovaná látka neusadí. Čistenie sa uskutočňuje prirodzene bez pridávania prísad.

zdroj: https://unsplash.com/@mdisc
zdroj: https://unsplash.com/@mdisc

Použitie farieb a príchutí

Kriticky sa skúma aj pridanie farieb a príchutí. Tieto prísady nie sú v žiadnom prípade rastlinného pôvodu. Jedným príkladom je karmínovo červené farbivo, ktoré sa získava z hmyzu samičiek. Niektoré z pridaných aróm sú taktiež živočíšneho pôvodu. Preto buďte  aj pri alkohole obozretní v rôznych ochucovadlách a prídavných látkach.

Kde dostať kúpiť vegánsky alkohol?

Je to veľmi jednoduché. Označenie VEGAN sme si už spomenuli. Nájdete ho vo všetkých väčších supermarketoch či obchodoch s vegánskymi produktami. Popísali sme si aj o tom, že všetok alkohol je v princípe vyrábaný z ovocia. Napríklad také víno či pálenku si môžete zakúpiť aj od overeného predajcu, ktorý je známy vašom meste. Malí výrobcovia nepoužívajú podobné farbivá a príchute, preto sa o zvieratá nemusíme v tomto prípade obávať. Už si len u podomácky vyrobenej pálenky dávajte pozor na metanol! 😃

Zdroj: veganer-alkohol.de
Zdroj titulnej fotografie: zdroj: zdroj: https://unsplash.com/@mossphotography

Zdieľajte tento web

Recommended Posts