Prečo sa stať vegánom?

Kvôli zvieratám

Odmietanie vykorisťovania zvierat nie je jediným dôvodom, prečo sa stať vegánom, ale pre mnohých zostáva práve tento dôvod kľúčovým faktorom pri rozhodovaní či sa stať vegánmi a či zostať vegánmi naďalej. Čiastočne ide o emocionálne puto a súcit k zvieratám, mnohí však veria, že všetky bytosti, ktoré majú pocity, majú právo na život a slobodu. Vyhýbanie sa živočíšnym výrobkom je jedným z najzreteľnejších spôsobov, ako sa postaviť proti krutosti, ktorá je páchaná na zvieratách a proti zneužívaniu zvierat kdekoľvek na svete.

Kvôli vášmu zdraviu

Dobre naplánované vegánske diéty sa riadia pokynmi zdravého stravovania a obsahujú všetky živiny, ktoré naše telo potrebuje. Britská dietetická asociácia a Americká akadémia výživy a dietetiky uznávajú, že sú vhodné pre každý vek a štádium života. Niektoré výskumy tvrdia, že vegánska strava pomáha hlavne s nižším krvným tlakom a cholesterolom a nižšou mierou srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a pri niektorých druhoch rakoviny.

Stať sa vegánom je vynikajúcou príležitosťou dozvedieť sa viac o výžive a varení a zlepšiť svoje stravovanie. Získavanie živín z rastlinných potravín vytvára vo vašej strave viac priestoru pre možnosti podporujúce zdravie, ako sú zrná, ovocie, orechy, semená a zelenina, ktoré sú plné prospešnej vlákniny, vitamínov a minerálov.

zdroj:https://unsplash.com/@8moments
zdroj:https://unsplash.com/@8moments

Kvôli životnému prostrediu

Všetci vieme, ako žiť ekologickejším životom, od recyklovania odpadu v domácnosti po jazdu na bicykli do práce. Jednou z najúčinnejších vecí, ktorú môže človek urobiť, aby znížil svoju uhlíkovú stopu, je vyhnúť sa všetkým živočíšnym výrobkom. Je to oveľa väčší problém ako plynatosť kráv!

Prečo sú mäso a mliečne výrobky tak škodlivé pre životné prostredie?

Výroba mäsa a iných živočíšnych výrobkov predstavuje veľkú záťaž pre životné prostredie.  Od plodín a vody, ktoré sú potrebné na kŕmenie zvierat, až po prepravu a ďalšie procesy, ktoré sú medzi prepravou z farmy na náš jedálenský stôl. Obrovské množstvo obilia, ktoré sa vyžaduje na výrobu mäsa, významne prispieva k odlesňovaniu, strate biotopov a vyhynutiu živočíšnych druhov. Len v Brazílii sa približne 5,6 milióna akrov pôdy používa na pestovanie sójových bôbov pre zvieratá v Európe. Táto pôda prispieva ku množeniu podvýživy sveta tým, že vedie chudobných obyvateľov k tomu, aby pestovali hotové plodiny na kŕmenie zvierat, a nie pre seba. Na druhej strane, na udržanie vegánskej diéty sú potrebné podstatne menšie množstvá plodín a vody, vďaka čomu je prechod na vegánstvo jedným z najjednoduchších, najpríjemnejších a najúčinnejších spôsobov, ako znížiť náš vplyv na životné prostredie.

Kvôli ľuďom

Tak ako je vegánstvo vhodnou voľbou, pokiaľ ide o starostlivosť o našu planétu, rastlinné stravovanie je tiež vhodným spôsobom výživy pre ľudskú rodinu. Rastlinné stravovanie  vyžaduje iba jednu tretinu pôdy, ktorá je potrebná na podporu stravovania sa mäsom a mliečnymi  výrobkami. S rastúcou globálnou potravinovou a vodnou neistotou v dôsledku nespočetných environmentálnych a sociálno-ekonomických problémov nebolo nikdy lepšie obdobie na prijatie tohto vhodného spôsobu života. Vyhýbanie sa živočíšnym výrobkom nie je len jedným z najjednoduchších spôsobov, ako jednotlivec môže znížiť napätie spojené s potravinami, ako aj s inými zdrojmi, je to najjednoduchší spôsob, ako sa postaviť proti neúčinným potravinovým systémom, ktoré neúmerne postihujú najchudobnejších ľudí na celom svete.

Prečo vegetariánstvo nestačí

Utrpenie spôsobené mliekarenským a vaječným priemyslom je pravdepodobne menej propagované ako nešťastie zvierat chovaných na farmách. Výroba mliečnych výrobkov si vyžaduje smrť nespočetného množstva samcov teliat, ktoré nie sú pre poľnohospodára užitočné, ako aj predčasnú smrť kráv zabitých pri poklese produkcie mlieka. Podobne aj v sektore vajec, dokonca aj „etické“ alebo „voľne žijúce“ chovy zahŕňajú usmrcovanie „nepotrebných“ samčích kuriatok, často krát hneď po vyliahnutí.

Etické mäso?

Je lákavé veriť, že mäso, ktoré konzumujeme, je etické a že „zvieratá, ktoré jeme“ prežili plný a šťastný život, že na bitúnku nezažili žiadne bolesti ani strach. Smutnou pravdou však je, že všetky živé bytosti (dokonca aj tie, ktoré majú „voľný výbeh“ alebo sú označené ako  „organické“) sa obávajú smrti rovnako ako my. Bez ohľadu na to, ako sa s nimi zaobchádza zaživa, všetky majú rovnaký strach, keď ide o zabíjanie.

Dobré správy

Dobrá správa je, že s tým môžeme niečo urobiť. Zakaždým, keď nakupujeme alebo objednávame jedlo v reštaurácii, vždy, keď jeme sa môžeme rozhodnúť pomôcť týmto zvieratám. Vždy, keď si vyberieme prejsť zo živočíšneho produktu na vegánsky, stojíme za chovnými zvieratami. Stať sa vegánom je ľahšie ako kedykoľvek predtým, keď sa vegánstvo stáva čoraz populárnejším prúdom, pretože stále viac ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev objavuje výhody tohto spôsobu života.

Je čas sa opýtať sami seba: ak je teraz možné žiť život, ktorý zahŕňa chutné jedlo a pitie, prináša lepšie zdravie, zanecháva menšiu uhlíkovú stopu a vyhýba sa zabíjaniu ďalších tvorov – tak prečo nie?

Zdroj titulnej foto: https://unsplash.com/@freetousesoundscom

Zdieľajte tento web

Recommended Posts