Naučte sa správne čítať etikety: Čo je vegánske a čo nie?

Viete, prečo ste sa stali vegánom. Túto tému ste už v sebe spracovali, idete si za svojim životným štýlom s láskou k prírode a k zvieratám. Tieto riadky a celý text je určený pre ľudí, ktorým môžeme pomôcť k správnemu výberu potravín na vegánskej báze.
V mnohých potravinových výrobkoch sú ,,tajne“ skryté živočíšne prísady. Nenechajte sa oklamať neznámymi názvami prísad a naučte sa ich správne identifikovať!

Vegan životný štýl na každom rohu

Nenechajte sa odradiť! Dnes už potraviny na prírodnej báze nájdete aj v menších predajcoch, nehovoriac o supermarketoch, obchodných reťazcoch či vegan shopoch na to určených.
Odporúčame vám jediné – ak sa raz naučíte správne čítať, čoskoro budete po vegánskych produktoch siahať automaticky. Pokiaľ na obale doslova nie je napísané ,,VEGAN“, prípadne s certifikátom a zárukou kvality, výrobok jednoducho obráťte z druhej strane a oči majte na stopkách.

Strašiak kazeín

Začnime počiatkom výrobku – nálepkou na produkte. Problémom nie je samotná nálepka, ale lepidlo s názvom kazeín. Kazeín je proteínová zmes vyrobená z mlieka. V minulosti sa používalo tzv. kostné lepidlo, ktoré neskôr výrobcovia nahradili práve kazeínom. Vyrába sa z neho jedlo, spojivo a využíva sa aj vo farmaceutickom priemysle. Oba typy lepidiel sa nepovažujú za vegánske.

Čo je zdravé a čo nie?

Odpoveď je veľmi jednoduchá – všetko, kde sú použité ,,zlé“ konzervačné látky. Existujú však aj ,,zdravé éčka“, o ktorých si dnes taktiež napíšeme. Ešte by ste mali vedieť jednu dôležitú poznámku – ak výrobca na svojim produkte uvádza, že ,,môže obsahovať“ živočíšnu zložku a nie je presne uvedené, aké stopy by mal produkt obsahovať, môžete zostať pokojní. Žiaden výrobca nechce riskovať alergické reakcie či súdne ťahanice u svojich potencionálnych zákazníkov. Väčšinou sa tým myslí zanedbateľné množstvo, ktorému nepotrebujete venovať zvýšenú pozornosť. Ak si však aj napriek tomu všetkému chcete byť absolútne istí, zamerajte sa na výrobky s označením Vegan – väčšina výrobcov si zakladá na absolútne čistej rastlinnej báze a sú na to aj patrične pyšní.

zdroj:https://unsplash.com/@jacquesbopp
zdroj:https://unsplash.com/@jacquesbopp

Uveďme si pár príkladov ,,dobrých éčok“:

  • Jodid draselný – soľ s obsahom jódu
  • Karamel – pálený, karamelizovaný cukor
  • Karotény – organické rastlinné farbivo, ktoré organizmus dokáže premeniť na vitamín A, prekurzor vitamínu A, provitamín A
  • Kurkumín – žlté farbivo z pakoreňov kurkumy so širokým využitím pri farbení potravín, kože a pod.
  • Kyselina askorbová – L-askorbová, označovaná ako vitamín C, je vo vode rozpustná organická zlúčenina s redukčnými účinkami
  • Pektín – polysacharid obsiahnutý v rastlinách

Teraz si uveďme zdravé éčka nevhodné pre vegánov:

  • Lecitín – fosfolipidy, ktoré sú zložené z mastnej kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečnej a cholinu. Tie sú zložkou vnútornej bunečnej membrány živočíchov a rastlín
  • Gelatine –  želatína, zmes bielkovín živočíšneho pôvodu rozpúšťajúci sa teplom v koloidný roztok. Pomletá z kostí zvierat.
  • Riboflavín – vitamín B, nachádza sa v mlieku, pečeni a vajciach
  • Včelí vosk – už z názvu môžeme vedieť, že sa jedná o včely a včelie výrobky

Živočíšne prísady, ktoré sú vegánom tabu

  • Kazeín – mliečna bielkovina
  • Laktóza – mliečny cukor
  • Srvátka – mliečny vedľajší produkt
  • Kolagén – z kože, kostí a spojivových tkanív zvierat, ako sú kravy, kurčatá, ošípané a ryby.
  • Elastín – nachádza sa v krčných väzoch a aortách hovädzieho dobytka, podobne ako kolagén.
  • Keratín – z kože, kostí a spojivových tkanív zvierat, ako sú kravy, kurčatá, ošípané a ryby.
  • Želatína – získava sa vrením kože, šliach, väzov alebo kostí a zvyčajne pochádza z kráv alebo ošípaných.
  • Aspic – priemyselná alternatíva k želatíne; vyrobené z vyčíreného mäsa, rýb alebo aj zeleniny a želatíny.
  • Sádlo / loj – živočíšny tuk.
  • Shellac – získaný z tela samičieho hmyzu tachardia lacca.
  • Med – produkt vyrobený včelami.
  • Propolis – používajú ho včely pri stavbe svojich úľov.
  • Royal Jelly – sekrécia krčnej žľazy včely.
  • Vitamín D3 – z oleja z rybacej pečene alebo ovčej vlny.
  • Albumín / albumín – z vajec.
  • Isinglass – látka získaná zo sušených močových mechúrov rýb, ktorá sa používa najmä na čírenie vína a piva.
  • Olej z tresčej pečene – v mazacích krémoch a pleťových vodách, vitamínoch a doplnkoch.
  • Pepsín – zo žalúdkov ošípaných, koagulačné činidlo používané vo vitamínoch.

Aj keď sa to môže zdať ako dlhý zoznam, existuje veľa potravín, ktoré sa vyrábajú bez niektorej z vyššie uvedených zložiek, a keď už viete, na čo treba dávať pozor, je ľahké nájsť vegánske potraviny.

Emulgátory

Máme tu ešte pre vás zoznam neprijateľných ,,éčiek“, na ktoré by si mali dávať pozor aj ne-vegáni:

  • E120: Karmín – známy tiež ako kochineal, kyselina karmínová alebo prírodná červená. Používajú rozdrvené chrobáky ako červené potravinárske farbivo.
  • E441: Želatína – Želírovacie činidlo vyrobené z rozdrvených živočíšnych kostí a kože, ktoré sa často vyskytuje v cukrovinkách.
  • E542: Kostný fosfát – Zvieracie kosti zvierat používané na udržanie vlhkosti potravín.
  • E901: Včelí vosk – Ako už názov napovedá, jedná sa o vosk, ktorý vyrábajú včely a používa sa ako zasklievací prostriedok.
  • E904: Shellac – Zasklievací prostriedok vyrobený zo sekrétov hmyzu nazývaný lac chrobák.
  • E910, E920, E921: L-cysteín – a jeho deriváty. Vyrobené zo zvieracích chlpov a peria, tieto prísady sa vyskytujú u niektorých druhov chleba ako dôkazový prostriedok.
  • E913: Lanolin – Mastná látka vylučovaná ovcami a inými vlnami. Najčastejšie sa používa v kozmetike, ale používa sa aj na výrobu vitamínu D3, čo spôsobuje, že mnoho vitamínov a obohatených potravín sú nevhodné pre vegánov.
  • E966: Laktitol – Sladidlo získané z laktózy, ktorá sa vyrába z mlieka.
  • Glycerín – kyselina mliečna, mono alebo diglyceridy a kyselina stearová môžu pochádzať z bitúnkov, ale môžu byť tiež vegánske. Ak pochádzajú z rastlín, malo by to byť uvedené na etikete.

Ako ste si mohli všimnúť, je to toho pomerne dosť. Netreba však zabúdať, pokiaľ sa etikety či štítky raz naučíte čítať a ich kúpou tak zavediete vaše rozlišovanie medzi dobrými a zlými prísadami do praxe, čoskoro vám identifikácia čisto vegánskych produktov pôjde ako po masle. Prajeme veľa síl a trpezlivosti. Napokon, všetko s úctou a láskou k prírode.

Zdroj: veganfoodandliving.com, etikettenwissen.de, Wiki
Zdroj titulnej fotografie: zdroj: https://unsplash.com/@locotoc

Zdieľajte tento web

Recommended Posts