Dopyt po rastlinných alternatívach mäsa a mlieka by na európskom trhu v roku 2025 mohol vzrásť až na 7,5 miliardy EUR!

Podľa najnovších prieskumov holandskej spoločnosti ING Group vykazuje európsky trh s alternatívami mäsa a mlieka silné tempo rastu. Celkové maloobchodné tržby v roku 2019 dosiahli 4,4 miliardy EUR a predpokladá sa, že sa do roku 2025 zvýšia až na 7,5 miliardy EUR. Spoločnosti ING odhaduje, že v roku 2025 bude trhový podiel mäsových náhrad 1,3% a tých mliečnych 4,1%.

Aj keď sú celkové výdavky na mäso a mliečne výrobky 300 miliárd EUR ročne, dopyt po rastlinných alternatívach je stále silnejší. Preto sa čoraz viac mäsových a mliekarenských spoločností rozhoduje zaradiť do tradičného predaja aj náhradu mäsa a mliečnych výrobkov v podobe rastlinných produktov.

Medzi najväčších priekopníkov za rastlinné alternatívy patria Holandsko, Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo – v poslednom z menovaných je vzápätí aj najväčšia produkcia mlieka. Podľa správy ING zo všetkých holandských spotrebiteľov vyskúšalo až 70% z nich vegetariánsku náhradu mäsa a 50% rastlinnú alternatívu k mlieku. Najvyššiu priečku 82% si však držia mladí vo veku 20 rokov.

3 faktory, ktoré sú kľúčové pre markantné zlepšenie

Rastlinné náhrady majú zatiaľ 3 slabiny, na ktorých ale výrobcovia intenzívne pracujú:

  • sú pomerne drahé
  • chuť, textúra a zloženie ešte nie je na 100% identická. Napríklad syrové alternatívy sa ešte chuťovo a zložením nestotožňujú so živočíšnymi predchodcami. No vývoj stále pokračuje a ešte ani zďaleka nevyhlásil konečnú.
  • firmy a spoločnosti musia investovať nemalé finančné prostriedky do výrobných kapacít a výskumu, aby sa tak rastlinné náhrady mohli stať plnohodnotnou alternatívou pre ďalších spotrebiteľov v prichádzajúcich rokoch. V tomto smere sa tak očakávajú obrovské investície.

Karta sa obracia – do hry prichádza príroda

Tlak verejnosti za lepší životný štýl, ochranu zvierat a planéty nepochybne tlačí výrobcov, aby produkovali viac prírodných náhrad za mäso a mliečne výrobky. Nepochybne sa preto spoločnosti uchyľujú k alternatívam založených na rastlinách.

Pre dodávateľov potravinárskeho priemyslu existujú výhody, avšak i riziká. Poľnohospodári, spracovatelia a obchodníci profitujú zo zvýšeného dopytu po rastlinných produktoch ako je: hrach, zemiakové bielkoviny, sója a pšenica. Sploštenie európskej spotreby červeného mäsa a mlieka zároveň predstavuje hrozbu pre chovateľov dobytka.

Obrat v konzumácii prírodných náhrad je však ešte ďaleko a nemožno ho zmeniť lúsknutím prstom. Napriek rýchlemu rastu je nepravdepodobné, že rastlinné mäso a náhrady mlieka z krátkodobého hľadiska nahradia mäso a mlieko vo veľkom. Napríklad polovica spotrebiteľov v súčasnosti nepovažuje rastlinné náhrady za úplnú alternatívu. Avšak pomaly, no isto, sa svet obracia k lepšiemu.

Foto: unsplash

Zdieľajte tento web

Mohlo by sa Vám páčiť