7 Najlepších vegan reštaurácií v Európe

Prevádzka reštaurácii, ktoré svoje menu zostavujú z výrobkov výlučne na rastlinnej báze predstavuje skutočnú výzvu. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že tradičné gurmánske jedlá naprieč celou Európou sú veľmi bohaté na mäsové výrobky.

Našťastie s pribúdajúcimi rokmi sa Európa stáva vegan friendly. Možností skutočného gastronomického vegan zážitku je čoraz viac. Predstavujeme vám výber najlepších vegetariánskych a vegánskych reštaurácií na kontinente.

Reštaurácia Joia

Joia bola prvou vegetariánskou reštauráciou v Európe, ktorá získala michelinskú hviezdu. Filozofia priekopníckeho šéfkuchára Pietra Leemanna v oblasti „prírodnej kuchyne“ pochádza z rozsiahleho cestovania po Európe a Ázii a je založená na organických produktoch bez použitia mäsových výrobkov.

Predstavte si ravioly plnené špenátom, žihľavou, mandľovou ricottou a pečenými hríbmi alebo čokoládu s avokádovou penou ochutenú katalánskym korením. Čerstvé produkty pochádzajú hlavne z malých fariem v okolí mesta. Jedálny lístok ponúka aj šestnásťchodové degustačné menu s názvom „Zenith“.

Reštaurácia Tian

Tian, ktorý je hrdým nositeľom troch toqueov Gault-Millau a Michelinovej hviezdy, je najvychytenejšou vegetariánskou reštauráciou v Rakúsku. Je známa svojím experimentálnym prístupom k vareniu. Kuchári pri príprave nových a inovatívnych jedál používajú množstvo vzácnej a zabudnutej zeleniny, ovocia a najrôznejších zŕn.

Zážitok z reštaurácie je opísaný ako „kulinárska cesta pôžitkov v 8 chodoch“.  Všetky používané ingrediencie sú sezónne a vyprodukované udržateľne. Hlavný šéfkuchár Paul Ivić verí, že vegetariánska kuchyňa je neoddeliteľnou súčasťou moderného životného štýlu.

Reštaurácia L’Arpège

Reštaurácia troch Michelinských hviezd L’Arpège je v Paríži známa svojimi rozsiahlymi ochutnávkami. Šéfkuchár Alain Passard predtým servíroval červené mäso a hydinu, ale v roku 2001 sa rozhodol prejsť na vegetariánsku stravu, čo v tom čase spôsobilo nielen záujem tlače. Teraz sa teší z prípravy lahodných jedál zo sezónnej zeleniny a vegánskych surovín.

Passardovi sa hovorilo aj „zeleninový šepot“, pretože si vo Francúzsku pravidelne kupoval vlastné pozemky určené na pestovanie vlastných produktov. Skutočný gurmánsky kuchár totiž nikdy nechladí svoje produkty, je presvedčený, že to znižuje ich chuť.

Vyberte si z vynikajúcej ponuky ochutnávok:

  • Zeleninového menu
  • menu Zem a more
  • menu Obed záhradníka.

Reštaurácia Silo

Doug McMaster je geniálny šéfkuchár a inovátor v oblasti prevádzky prvej bezodpadovej reštaurácie na svete. Pri príprave denného menu tím pracuje „vždy s vedomím koša“, čiže bez plytvania zvyškami jedla. Potraviny sú nespracované, sezónne a na zachovanie výživných látok sa používajú v celej svojej podobe. Reštaurácia má svoj vlastný mlyn na múku, vyrába si vlastné ovsené mlieko a dokonca si varí aj vlastné maslo.

V reštaurácii sa podáva brunch aj večera. V ponuke je denné degustačné menu pozostávajúce zo štyroch chodov. Medzi naše obľúbené patria hliva kráľovská a jeruzalemské artičoky a ako dezert tekvicová zmrzlina a rebarbora s rastlinným maslom.

Reštaurácia Terre à terre

Prímorská vegánska a vegetariánska reštaurácia Terre à terre posúva hranice tradičnej kuchyne. Klasicky vyškolení kuchári Amanda Powley a Philip Taylor však veria, že najzaujímavejšie recepty vychádzajú z varenia bez mäsa.

Ak sa nemôžete rozhodnúť pre jedno jedlo, môžete si vybrať z ponuky jedál spolu s taniermi na zdieľanie v štýle tapas. Podávajú sa tu aj lahodné organické vína vrátane výberu sussexských vín z miestnych viníc.

Reštaurácia sa môže pochváliť tým, že vysoké percento zákazníkov sú v skutočnosti nevegetariáni, ktorí sa vracajú znova a znova kvôli skutočne gurmánskemu zážitku.

Spoločnosť Terre à terre sa zaviazala, že bude environmentálne udržateľná a ako firma bude pravidelne zdieľať informácie o zložkách a pôvode svojich potravín.

Reštaurácia Haus Hiltl

Haus Hiltl, ktorý bol založený v roku 1898, je zapísaný v knihe Guinnessových rekordov ako najstaršia vegetariánska reštaurácia na svete. Dnes ho riadi už štvrtá generácia rodiny a v ponuke menu sa nachádza aj veľa vegánskych jedál.

Pretože švajčiarske jedlo sa často spája s mäsom a zemiakmi, je reštaurácia Haus Hiltl naozaj jedinečná. Interiér je pohodlný a vzdušný, podávajú sa vegetariánske šaláty, polievky a stredomorské jedlá formou bufetu. Dokonca všetky vína v ponuke sú tiež vegánske.

Zlatým klincom ich sezónneho menu je v súčasnosti banánová polievka s kari, zeleninové jambalaya a halušky s červenou repou.

Reštaurácia Lucky Leek

Lucky Leek je otvorený od roku 2011 v Berlíne je vynikajúca vegánska reštaurácia. Majiteľka Josita Hartanto vytvorila vegánske verzie populárnych živočíšnych produktov ako hovädzie mäso a syr, ktoré chutia rovnako dobre, ak nie aj lepšie ako skutočné.

V roku 2019 získal Lucky Leek ocenenie Michelin’s Bib Gourmand, ktoré oceňuje ponuku vysoko kvalitného jedla za vynikajúcu cenu.

Môžete si vybrať z troch alebo piatich chodov a buďte si istý, že neodídete bez ochutnania červenej repy s gratinovanou tekvicou, hruškou a zemiakovou kašou.

Foto: https://unsplash.com/photos/TefCcU-33MM

Zdieľajte tento web

Mohlo by sa Vám páčiť