Nutričné kvasnice – základná ingrediencie vegánskej kuchyne

NUTRIČNÉ KVASNICE – CHARAKTERISTIKA

Nutričné kvasnice (anglicky nutritional yeast) sa v posledných rokoch stali veľkým hitom v oblasti výživy. Ide o neaktívnu formu kvasníc, ktoré sú podobné sušeným pivovarským kvasniciam (vedľajší produkt pri výrobe piva, ktorý je bohatý na bielkoviny a vitamíny skupiny B).

Kvasnice sú v podstate kvasinky rodu Saccharomyces cerevisae, ktoré podporujú kvasné procesy. Droždie je druhotný výrobok z kvasníc.

Nutričné kvasnice sú zdrojom kompletných bielkovín (obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny) a vitamínov (hlavne skupiny B a kyseliny listovej). Vitamín B12 obsahujú väčšinou iba fortifikované nutričné kvasnice. Neobsahujú glutén a majú nízky obsah tuku a sodíka. Nutričné kvasnice sú preto vyhľadávaným doplnkom stravy hlavne u vegetariánov a vegánov.

NUTRIČNÉ KVASNICE – POUŽITIE

Nutričné kvasnice sa predávajú vo forme žltého prášku alebo malých vločiek a dochucujú sa nimi pokrmy podobným spôsobom ako pri dochucovaní korením. Majú orieškovo-syrovú chuť a často ich nájdeme v receptoch ako náhradu syra, hlavne parmezánu, napríklad pri zapekaní. K ich príprave sa často používa voda alebo olej. Nutričné kvasnice sa môžu pridávať do polievok, omáčok, šalátov, popcornu atď.

Zdieľajte tento web

Recommended Posts