Kala Namak – indická čierna soľ, ktorú musíte mať!

(Hindsky काला नमक, doslova “čierna soľ”) je druh halitu, ktorý sa ťaží v niektorých častiach Himalájí. Vedľa chloridu sodného obsahuje tiež greigit, ktorý kryštálom dodáva šedú až čiernu farbu s fialovým nádychom. Vzhľadom k sopečnému pôvodu má soľ vysoký obsah železa a predovšetkým síry, prejavujúce sa špecifickým zápachom. Vyrába sa tiež umelo, obohatením obyčajné soli o potrebné minerály pomocou zahrievania s dreveným uhlím a semienkami rastliny Terminalia chebula.

V nerafinované a mletej podobe sa táto soľ používa v indickej kuchyni ako prísada do pokrmov ako je čatní alebo Rajt. Vegáni používajú kala Namak pre sírovodíkový odór ako náhradu vajec. Ájurvédská medicína odporúča kala Namak ako prostriedok na ochladzovanie organizmu, používa sa tiež pri zažívacích problémoch. Má nižší obsah sodíka než obyčajná kuchynská soľ, preto ju môžu používať aj ľudia s hypertenziou.

Zdieľajte tento web

Recommended Posts